Sunday, 22 May 2011

SUATU PERJALANAN YANG TELAH SELESAI

Masa mula-mula register untuk buat Phd dulu, saya antara yakin atau tidak, betul ke tindakan saya? Apakah saya benar-benar layak untuk memulakannya sedang ilmu cetek di dada. Lebih merisaukan bila dengar citer dan pengalaman mereka yang dah melaluinya…semuanya akan bermula dengan tarik nafas atau melepaskan suatu keluhan yang panjang sebelum memulakan perbualan. (now, saya sendiri pun terbuat macam tu bila cakap pasal Phd). Tapi saya pegang pada satu prinsip yg disampaikan oleh seorang profesor, “Phd is 90% work hard, 10% intelligence...” So, kena work very hard untuk berjaya dapatkan Phd, intelligent atau tidak tu nampak macam tak relevan sgt untuk perjudian ini, i.e kalau bijak macamane pun tapi kalau ada sikap malas memang susah jugak nak habiskan. So, if dah nekad untuk buat phd, prepare to strive hard!



Pengalaman Phd cukup satu pakej. Semua perasaan sudah saya lalui. Paling rasa takut dan tergugat bila di awal-awal Phd dulu, saya ada terima komen2 seperti “tukar topik la, susah tajuk tu… “ or “tukar topik la, susah nak dapat material buat area tu…”  kata-kata itu cukup utk membuatkan saya pening separuh hari. Tapi saya nekad coz saya tahu ape yang saya buat. Bukan nak bangga diri tapi dengan pengetahuan yang saya ada berbekalkan semangat dan keyakinan aungerah dari Allah, saya teruskan juga dengan tajuk saya, tambahan pula supervisor pun tak kata ape. So, saya ikut cakap sorang kawan saya, “jgn dengar cakap orang, a successful PhD depends a lot on a having a good relationship between you and your supervisor, so dengar ckp supervisor!” Alhamdulillah, hasilnya 3 tahun 4 bulan (1 kali extension) saya siapkan dengan sempurna penulisan tesis saya. So, pengajaran nya di sini, kalau nak pilih tajuk or area Phd, kita sendiri kena tahu ape yang kita buat. Pilih tajuk yang kita betul-betul tahu dan yang penting area tu kita memang minat. (bayangkan nanti 3 tahun kita nak absorb tajuk tu dalam kepala …..boleh muntah kalau tak minat). Orang lain boleh bagi komen, susah ke , tak sesuai ke tapi at the end of the day kita sendiri yang menentukan. Setengah orang bukan tahu sangat  tapi terlebih rajin nak bagi komen, ada pulak yang tahu sikit-sikit tapi macam dah tahu banyak pasal ape yang kita nak buat. Orang macam ni memang menensionkan dan tak payah layan sangat, tak kemana phd kita nanti.



Saya amat bersyukur kerana sepanjang masa “hidup” dgn Phd, saya telah menempuh suatu laluan yang boleh dikatakan tidak terlalu sukar walaupun tidak saya nafikan ianya amat2 mencabar. Saya katakan tidak begitu sukar kerana banyak faktor. Keluarga yang banyak menyokong. Saya boleh peruntukkan banyak masa utk Phd. Ada suami yang begitu memahami . Saya tak perlu particular bab2 masak or sediakan baju2 nya. Tambahan pula saya tak de maid.Semua dia boleh uruskan dan dia betul2 faham betapa pentingnya peruntukan masa saya utk Phd. (Bab-bab ni taklih citer banyak sgt nantikan ada yang nak termuntah…hehe). Family lain pun selalu support saya. Saya masih ada ibu yang selalu mendoakan kejayaan saya. Ada kakak, kawan dan jiran yang selalu tolong cek grammar thesis saya. So, the idea that “phd is a lonely job…” tidak begitu tepat dengan keadaan saya. Ada kawan2 saya yang menempuh cabaran getir, bercerai dgn suami masa buat Phd, terpaksa berpisah dengan suami dan anak2  coz buat Phd kat over c dan suami tak boleh ikut, suami main kayutiga, suami meninggal…..Alhamdulillah, Allah tidak duga saya dengan dugaan yg berat macam ni dan saya betul2 respect those who have faced all the difficulties but still managed to get their Phd.



Saya juga punya banyak masa untuk bereskan kerja2 Phd saya tepat pada waktunya. Perhatian saya cuma untuk seorang anak laki2 berusia 10 tahun (now dah masuk 13tahun). Saya tak ada baby yang akan kejutkan saya untuk bangun tukar lampin setiap malam dan buatkan susu. Itulah antara hikmahnya saya tidak diberi peluang untuk melebihkan zuriat saya, cuma seorang je cukup untuk saya dan suami. Alhamdulillah…justeru itu, saya betul2 respect those yang ada anak ramai tapi boleh bahagikan masa dan siapkan phd lebih awal.



Selain dari itu, Supervisor memang banyak membantu. Alhamdulillah, saya mempunyai 2 orang supervisors yang selalu efisyen dalam menyemak kerja-kerja saya. They all selalu mudah untuk saya refer bila2 masa je. Saya tak perlu menunggu lama untuk mendapat respons tentang hasil kerja-kerja saya. Selalunya 2 minggu saya akan dapat feedback untuk satu chapter yang saya submit. Kalau tak de respons lagi selepas 2 minggu, saya akan hantar emel or sms tanya bila boleh dapat feedback. Cuma tak tahan meeting selalunya 3 jam untuk setiap satu chapter, main SV, co-SV akan duduk sama2 dengan saya & go through word by word, line by line. Tapi itu semua untuk kebaikan saya. Saya amat hargai masa yang telah they all peruntukkan untuk saya. So, moral of the story setakat ni, pilih supervisor yang betul. (saya tidak berpeluang untuk memilih SV tapi university yang tetapkan, Alhamdulillah semua SVs saya ok). Doa dengan tuhan banyak-banyak untuk dptkan SV yang baik, committed and efficient. Ada kawan saya buat phd terumbang ambing, bukan dia tak buat kerja tapi supervisor tak mainkan peranan dan tak supportive langsung. Kesian. Tapi if telah ditakdirkan kita dpt SV yang problem, cuba untuk menangi hatinya dengan usaha dan kesungguhan kita menyiapkan kerja2 phd. Lama2 hati SV akan lembut dan impressed dengan kerja dan kesungguhan kita dan boleh cooperate. Ada kawan saya SV tak pedulikan sgt tapi mereka mampu siapkan kerja dgn baik dalam jangkamasa yang telah ditetapkan. So, kalau dpt SV yang slow, jgn kita juga slow dalam menyiapkan kerja2 kita. Kalau dapat SV yang tak kisah & terlalu relax, jangan kita pun ikut relax sama. Buat kerja dan gunakan masa sepenuhnya, moral of the story, jgn selalu silapkan SV kalau kerja tak siap.



Alhamdulillah juga kerana sepanjang masa buat phd, kesihatan saya amat baik. Setelah 4 kali menjalani pembedahan (sebelum start Phd), saya dikurniakn kesihatan yang amat memuaskan sepanjang tempoh tesebut. Phd bukan saje memerlukan kuasa otak untuk berfikir tetapi juga tubuh badan yang betul2 sihat. Tambah2 lagi saya banyak buat field work, selalu ke hulu ke hilir jumpa orang, interview, attend workshop, distribute questionnaire etc.



Saya juga dipertemukan dengan orang2 yang baik, yang secara tak langsung memudahkan perjalanan phd saya. Ada responden yang selalu willing untuk share dan beri tunjuk ajar dlm practical area yang saya tak berapa faham, ada expert yang boleh ajar saya untuk analisa data, tapi of course saya invest banyak untuk semua ni dan segalanya memerlukan usaha keras. (tapi Alhamdulillah, saya dapat research grant sebanyak 2 kali sepanjang tempoh phd)



Phd masanya untuk kita kejar those people who can give input and contribute to the success of our thesis. So we have to be very humble. Kalau dulu student selalu respect kita, tapi time ni kita pulak yang jadi student. Kalau dulu kita boleh je mintak staff sokongan fotokopi ape je dokumen tapi time ni we must do it ourselves….Saya ingat pesan seorang Profesor, “Bila buat Phd, buang segala ego yang kita ada….belajar buat sendiri semua…” Sape kita untuk arahkan orang buat itu ini lagi kerana bila register sebagai student Phd, taraf kita cuma seorang student, tak lebih dari itu walaupun besar mana pangkat yang kita sandang sebelum tu. Saya dah lalui pengalaman menunggu selama 3-4 jam untuk berjumpa  dengan pegawai atasan polis dan senior judge. Bila jumpa, tak sampai 5 minit pun coz they have to rush for more important things to do. Hanya  untuk dpt kan sedikit info saya kena panjat tangga, jalan kaki dan berapa kali ulang  alik ke satu-satu tempat. Memang memenatkan, pernah interview saya dengan seorang responden di luar KL, start kul 8mlm tamat jam 11 malam. Those who have done fieldwork will understand better.



Saya juga ada teman-teman seperjuangan yang selalu support dan menjadi pendengar dan tempat rujukan bila saya mengalami kebuntuan. Paling saya hargai, ada pakcik teksi yang boleh hantar saya ke sana sini untuk interview respondents. Oleh kerana area yang saya buat ni tak banyak published  or written material, so saya kena conduct interview dengan experts untuk dapatkan material. Terkejar ke sana sini mencari info untuk mantapkan literature. Saya  sentiasa deal dengan respondents yang selalu hectic with their schedules so saya kena betul2 flexible and bersedia bila2 masa je untuk interview they all. Memang memenatkan. Pernah seorang responden setuju untuk diinterview jam 3pm, masa tu saya kat rumah lagi dan saya hanya ada masa setengah jam je untuk bersiap dan sampai ke ofis respondent tu. Dan dia siap bgtahu lagi, “if you cannot make it by today, u’ve to wait for another three months coz I’ll be away…” saya terus call pakcik teksi ni.  Alhamdulillah, Allah telah mempertemukan saya dengan pakcik haji yang bawak teksi ni. Saya boleh call je dia and dia akan hantar saya kemana saya nak pergi. Bukan itu saje, dia akan tunggu saya dan caj pun tak mahal. (of course saya selalu bayar lebih...) Kalau tidak, terkial2 saya nak drive sorang2 untuk berjumpa dengan responden. Nanti problem nak cari parking lagi. Dah la saya ni jenis yang susah nak ingat direction, pergi la ulang alik dua tiga kali pun satu2 tempat tu, saya masih lupa jalannya. Sebut la highway mana  dlm KL ni yang saya tak pernah masuk coz sesat.    



Pernah sekali tu seorang responden mintak saya interview kat rumah coz dia  memang buat ofis dlm rumah dan staff semua cuti. Masa tu office hour, kawan2 semua ada hal…Saya heret mak saya sekali untuk temankan, takkan saya dengan respondent tu je, dia laki2 nanti tak elok pulak. Sampai tertidur mak saya menunggu….dan ada sekali tu seorang expert from US datang. Saya dah arrange untuk interview dia, tapi oleh kerana masa dia amat limited, dia pelawa saya naik teksi dengan dia ke KLIA. So sepanjang perjalanan dr Trade Hotel ke KLIA saya interview dalam teksi…Alhamdulillah, 45 minit saya dpt interview professor tu dan record perbualan dengan dia. Pengalaman lain yang paling mengharukan bila responden batalkan appointment last minute, dah sampai kat ofis dia, tetiba kensel, aduss…

Bila saya terima emel tentang tarikh viva saya, memang kelam kabut, rasa macam sesak nafas pun ada. Takut, semua terbayang di kepala saya…tidur pun terkebil2. Masa tu saya dah prepare slides power point siap2. Kawan2 yang dah dpt phd semua advise saya, bila dah submit, prepare terus slides, takut nanti they all bagi short notice untuk viva. Buat summary utk semua bab dalam thesis. Lepas tu praktis bercakap dan cuba predict soalan2 yang akan ditanya masa viva. 2 minggu before viva, saya asyik bercakap sorang2 masa drive dari rumah ke ofis, dr ofis balik rumah. Coz itu la masa yang terbaik untuk praktis bercakap, supaya nanti kita tak tergagap2 bila jawab soalan and bila present ke committee. Mujur la now, ada handphone yang boleh guna earphone masa bercakap. Orang kiri kanan tak kisah coz mungkin they all fikir saya sedang bercakap hp kalau tak sure they all ingat kan saya dah shock mana2 wayar….


Pagi sebelum masuk viva, saya dah tak boleh nak telan ape, cuma air je untuk basahkan tekak yang asyik kering. Nasib baik viva 9 pagi, kalau petang seksa la menahan rasa gundah gelana. Itu la rasanya perasaan paling takut yang pernah saya lalui selama hayat ni. Sepanjang masa pagi tu sebelum viva saya  cuma baca Rabbish rahlii dan selawat je banyak2….bila nama kena panggil, saya masuk beri salam dan dgn tenang saya present slides power points selama 20 minit. Alhamdulillah, tak de rasa gentar dan sy boleh explain semua points dlm kepala saya. Lepas tu external tanya, then internal, Alhamdulillah semuanya ok, itu semua berkat doa, solat hajat, bacaan yasin, selawat yang tak putus2 saya amalkan sepanjang hidup dengan Phd. Juga berkatnya doa family dan kawan2 yang senantiasa memberi support dan mendoakan kejayaan saya. Jutaan terima kasih untuk semua….

Bila committee umumkan keputusan viva, saya dah tak terkata ape2…Cuma Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah…..masa tu saya dah tak boleh fikir ape, masa tu la baru sedar perut rasa lapar, mata rasa mengantuk dan badan rasa penat sgt coz tidur mlm tu asyik terjaga je….

Selesai viva, semua examiners, supervisors & committees congrat saya. Keluar je viva room, saya dah kalut call family khabarkan berita gembira. SMS dan incoming calls pun byk yang masuk, ucapan tahniah bertalu2 via sms dan juga fb. Masa tu jugak saya teringatkan arwah ayah, kalau dia ada, sure dia la antara org yang paling bahagia. Seperti bapa2 lain yang suka if anak2 mereka belajar tinggi2, arwah ayah saya juga macam tu….dulu masa saya dapat sambung belajar peringkat ijazah pertama, dia bahagia sangat. Lepas tu sambung master, dia lagi bahagia. Bila saya ditawarkan untuk sambung phd, suatu kepuasan tergambar di wajah nya yang tak pernah lekang dengan senyuman. Sayangnya, ketentuan Allah melebihi segalanya, ayah pergi sebelum sempat saya khabarkan berita yang paling mengembirakan ini. Semoga ruh ayah tenang di sana, amiin. Alfatihah untuk arwah ayah yang selalu menjadi sumber inspirasi untuk saya dalam perjuangan menimba ilmu. Nama arwah ayah tetap terukir dan mendahului senarai teratas dalam ruangan penghargaan pada tesis saya.

Apa yang nyata, proses Phd memerlukan fokus yang berpanjangan. Sesekali boleh take time off, pergi bercuti utk release tension tapi time kerja….jgn drag lama2 nanti mood hilang terus and susah nak start balik. Bila dah dpt momentum, terus je buat kerja. Phd betul2 menguji kesabaran, terima je ujian Allah…InsyaAllah, ada hikmah yang paling berharga buat kita. Title DR adalah hadiah yang paling bermakna. Doa saya dengan tuhan selepas lulus Phd semoga saya masih memiliki sifat terpuji dan rendah diri, jangan dirosakkan kejayaan ini dengan sifat ego dan meninggi diri. Dan juga jangan dilalaikan diri saya dengan secebis anugerah duniawi ini, saya pinta semoga ibadah saya tetap istiqamah seperti rutin selalunya. Sebelum viva, saya selalu janji dengan tuhan, rahsia kejayaan saya dan ilmu yang saya raih ini adalah untuk dikongsi bersama sebagai panduan dan kemudahan untuk semua yang masih dalam perjuangan mencari Phd. InsyaAllah, masa anda akan tiba jua suatu hari nanti. Jangan jemu dalam perjuangan ini, usaha dan solat hajat dan doa banyak2, itu senjata paling utama dan sejati. Wallahu’alam.