Monday, 4 April 2011

Cerita Kakak ku

Aku cuma ada dua orang kakak. Yg sulung namanya Huhuhu. Yg sorang lagi namanya Hahaha. Aku takde benda nak cerita sgt tentang kakak sulung, Huhuhu. Yg aku tahu dari kecik, semua orang cakap lemah lembut dgn dia. Fizikalnya pun dia ni memang lemah lembut, sopan santun, ckp tak banyak. So aku pun seperti sudah diajar, ckp dgn dia ni dgn tonasi nya agak lemah gemalai. Mak tak pernah marah dia. Pujiii je memanjang.  Ayat mak yang standard, “Ramai2 anak, kak Huhu yang paling berjurus sekali..”. Memang dia anak yang baik sejak kecik tak pernah menjawab mulut mak. Bukan macam aku dgn kak Haha.
Jarak umur yang agak tak berbeza sgt mungkin salah satu sebab Huhu dan Haha agak rapat, sekolah rendah pun sama. Huhu dan Haha selalu pakai baju sedondon masa kecik2 dulu….aku je yg lain sikit coz aku takde pair dgn sape2. Mungkin sebab susah nak cari saiz yang sama coz aku kecik skit compare dgn they all berdua.
Kakakku Huhu ni nak sama dengan muka aku. Org kampung selalu kompius aku dgn dia. Sama ke? Rasa macam tak de la sgt cuma kulit we all agak putih la…dia ni selalu ajar aku tentang kebersihan, kekemasan.  Dia memang very particular, disiplin dan teramatla rajin study. Aku pernah tgk dia rendam kaki dalam basin yang dipenuhi air sambil study utk elakkan dr mengantuk. Kalau aku, mengantuk je ambik bantal terus tidur. Itu lagi best.  Buku Sains tingkatan lima dia khatam berkali2, aku sekali pun tak abis. Satu jasanya yang paling aku ingat, dia pernah ajar aku baca doa takbiratul ihram sampai aku lancar masa mula2 belajar solat dulu.
Tapi aku ada banyak citer fasal Haha. Dia ni memang gedebe sejak kecil lagi. Ape yang aku ingat, muka dia dr kecik tak pernah nak senyum. Masam je macam nak tumbuk org. Memang tepat la anak buah aku kata muka dia sama mcm Saudin jahat kat sekolah dia bila tgk gambar Haha masa kecik. (hehe, jgn marah ye Saudin…sape Saudin ni tak tahu…). Haha selalu gaduh dgn aku masa kecik. Siap tendang2 & tumbuk2 lagi. Selalu kalau aku menangis dia sure kena marah walaupun bukan dia yang buat coz org tahu dia selalu buat aku sakit.
Ada sekali tu, kakak sulungku Huhu citer, Haha pernah naik atas belakang kambing. Hah? Macamane tu? Dia keliling tiang sambil pejam mata kat sekolah. Kambing pun sedang lari keliling tiang yang sama jugak. Pusing punya pusing, kadang2 dia depan kambing, kadang2 kambing depan dia. Last2 masa dia lari sambil lompat, terlompat atas belakang kambing, so sama2 keliling tiang dgn dia atas belakang kambing. Kak Huhu siap demonstrate lagi ke aku mcmane Haha keliling tiang dgn kambing masa tu. Takde keje la tu sementara tunggu bas sekolah dtg.
Paling ganas, Haha pernah mengamuk sampai semua org kampung dtg tgk. Aku terkezut sgt2, pagi tu aku baru bgn tidur. Parents aku nak g kl, hantar cousin nak belajar kat over c. So dia tinggal kami adik beradik dengan atuk & nenek. Aku pun sedih jugak coz kena tinggal tapi aku tak jadi menangis bila tengok Haha menangis dan mengamuk bagai nak rak. Dia start dengan koyak tikar…satu tikar mengkuang yang besar tu berkecai. (rasanya ada dah pengganti hak sorang tu…) Ganas betul la. Lepas tu dia lari ke arah fridge nenek. Aku ingat nak bukak fridge ambik air coz dah letih melalak. Rupa2 nya dia nak terbalikkan peti ais tu. Hua hua hua…memang lucu sgt adegan tu. Fridge tu agak besar, bila dah tak boleh terbalikkan dia siap bergantung lagi kat handle fridge tu, masa tu combi a.k.a Kelly Klarksome, big sis, abang Y dan abang V berlari sampai kecik kepala, pakat2 pegang fridge, takut fridge tu timpa atas dia, hehe boleh jadi arwah masa tu coz fridge tu besar gedabak &berat.
Tapi dlm ganas2 dia pun, Haha ni memang cendewan kalamemey. Asal tgk drama je soksek soksek. Aku pun tak faham kat mana yang syahdu sgtnya. Tgk citer kartun pun dia boleh menangis. Ada sekali tu aku tengok drama cina bersiri yg petang2 kat tv3 tu. Drama tu pulak takde sub-title pun. Satu adegan yg bagi aku takdela sedih sgtnya.  Dia boleh menangis sungguh2 dan siap buat andaian skrip sendiri ape pelakon yang menangis tu kata. Aku tak faham betul la pompuan sorang ni. Buat abis air mata je. Bukannya faham pun.
Bab-bab penakut pun bagi kat dia. Dari sekecik2 serangga sebesar kekabur dan lipas tu semua dia jadi hysteria bila nampak dua ekor ni. Aku dgn kak Huhu selalu usik dia dengan pepatung & belalang kecik-kecik dulu. Aku ingat lagi dia lompat ke atas belakang ayah bila nampak pacat masa sedang mandi kat telaga nenek. Nasib baik dgn ayah2 sekali tak jatuh coz terkejut. Masa we all g melawat tanah kebun getah nenek kat Bukit Bentung, Pahang, dia suruh ayah kendong dia atas belakang ayah masa naik bukit coz dia takut pacat. Aku pun geli jugak kat pacat tapi aku jalan kaki je. Ayah layan je, siyan ayah dah la berat coz dia dah besar dan tinggi, darjah 6 dah masa tu…kaki pun rapat ke tanah bila ayah kendong dia.
Tapi dia ni hatinya tersangat lembut. Masa tengok persembahan nasyid oleh anak2 yatim pun dia boleh menangis. Sedih tengok muka anak2 yatim tu dia kata. Bab2 ni dia memag boleh puji. Selalu mudah nak tolong org, kalau aku susah pun dia selalu rela hati offer bantuan. Terima kasih kakak ku Haha. (uhuk huk terharu la pulak….)
Cuma ape yang aku taklih lupa, masa kecik2 dia selalu buli aku. Selalu kalau aku beli or lukis ape2, dia akan kata “tak cantik pun…, tak hebat pun….” Now pun dia masih macam tu. Sampai aku selalu fobia nak beli barang dan tunjuk ke dia. Lebih2 lagi kalau barang tu mahal. Setiap kali nak bayar kat kaunter, bila aku bagi duit nak bayar ke cashier, aku terbayang Haha akan juihkan mulut ke aku sambil kata “tak cantik….” Sebab tu aku lebih suka ajak dia teman aku shopping. Senang mintak idea dia dan aku pun tak rasa cognitive dissonance lepas beli barang tu. Tapi tu lah, ape yang pasti kalau keluar shopping dgn dia, duit aku akan habis licin. Semua dia promote aku suruh beli mengalahkan promoter shopping kompleks. Power betul la ayat dia, sama dgn ayat kawan ayah aku “Sekali sekala beli takpe beli, acap2 berdosa…” hmmm, ye la sgt tu…




3 comments:

  1. sungguh sakit perotku membaca cerpenmu ini. tq for enlightened my day :)

    ReplyDelete
  2. hahaha...hok ni x rajing dengar lagi ni sue

    ReplyDelete