Monday, 4 April 2011

BRAHIM

Sebelum ni, aku asyik tulis citer pilu dan syahdu je. Nanti followers (ramai ke  follower sebenarnya…?) asyik sedih dan sayu je bila baca blog aku. Now, aku lakarkan citer lucu pulak. Masa kejadian ni baru berlaku, aku asyik gelak je bila teringat, tapi now dah x larat nak gelak dah.

Mlm tu aku nak travel. Barang2 tak abis lagi beli…biasala aku last minute. Ada je barang yang kena beli di saat akhir….tgk dlm list semua dah beli kecuali produk makanan segera BRAHIM. Masa lunch kat Mid Valley tghari tu, aku terus lari ke Carefour. Flight malam, so aku ada beberapa jam lagi kena cari benda ni. Masuk je Carefour, aku pegi bahagian makanan, jumpa dgn promoter cina kat bahagian makanan segera, tanpa buang masa aku terus tanya, “mana Brahim?” dia tgk ke aku atas bawah dan geleng2 kepala sambil jwb "tak tau." Eii…sombongnye, malas aku nak layan, masa pun dah tak banyak nak gaduh dgn dia. Masa aku tgh cari, tetiba aku nampak seorang kakak montel ni sedang duduk sambil susun barang2 kat bahagian makanan. Aku pun jln cepat2 ke arah dia dan dengan lajunya aku tanya,

“Kak, Brahim mana?”

Dia senyum lebar tgk ke muka aku. Pelik jugak, nape mesra sgt kakak montel ni, takde komedi pun pada soalan aku tadi. Lepas tu dia kata dlm pelat sabah or indon,

“Yang kerjanyaaaa dekaaat sekuriti itu ya?”

“Hah?? Sape kerja kat sekuriti kak…??” Aku dah start blurr mcm biasa.

“Berahim la…” dia sergah aku sambil gelak2.

Aku pun gelak lagi kuat dari dia….memang taklih tahan, nasib baik aku sorang2, kalau ada geng gelak sama2 mahu terkucil dah aku kat situ. Nasib baik kakak montel tu tak marah ke aku gelak kuat kat dia. Bila tengok aku gelak, dia terus kata,
“O, bukan yang itu ya…? maaf, saya tak kenal, saya baru kerja…”

Aku dah tahan lagi, aku tinggalkan kakak montel tu dan tak jadi beli Brahim. Yg aku ingat, sepanjang perjalanan keluar dari Carefour ke parking kereta kat basement Mid Valley tu, aku jln cepat2 sambil tangan tutup mulut coz tahan ketawa. Semua orang yang nampak aku pandang aku semacam je….masuk dlm kereta aku gelak sorang2. Nasib baik org tak nampak. Masa tu baru aku dpt jawapannya nape promoter cina tadi sombong sgt dengan aku. Dlm hati mungkin dia kata, “Mana aku kenal Berahim tu sape!”

Aku ingat kejadian ni tamat kat situ. Rupa2 nya kisah yang sama berulang kembali. Masa nak travel lagi lepas tu, aku nak cari Brahim lagi. Kali ni aku ke Cold Storage Subang Parade. Aku dah tak nak kena mcm kat Mid Valley dulu lagi. Aku dah susun ayat elok2 cara nak tanya dan taklih bercakap laju sgt. Kalau boleh aku tak nak tanya pun, nak cuba jugak cari sampai jumpa. Masuk Cold Storage, puas aku cari tapi tak jumpa. Last2 aku terpaksa tanya jugak seorang promoter lelaki muda ni.

“Dik, ada tak produk makanan segera Brahim?” Dia termenung seketika dan terus sengih kat aku sambil jawab dalam pelat Kelantan yang amat pekat,

“Heh..? sapo heh kak? Tok kena tu sayo kak weh…hok sayo tahu takdok pung hok namo begheheng kkijo ssini….”

Aduh….siyannya ke adik ni. Rasanya soalan aku tadi jelas dan tepat. Kali ni aku dah boleh control, tak gelak dah cuma senyum je. Dgn sabar aku expain kat dia,

“Dik, Brahim ni bukey oghey. Produk makaney segegho, kalu nok makey kito ppanah dulu…”

Dgn suara yang kuat sambil ketawa dia jawab,

“La…..saya mati2 ingat ko oghey kak weh…”

Lepas tu dia gelak2…..masa aku tolak trolley nak g bayar ke kaunter, dia masih gelak lagi dengan kawan dia. Banyak kali dia duk ulang “mung tahu dok, aku mati2 duk ingat ko Brahim tu oghey…”

Dulu produk Brahim memang amat terkenal, now dah ada lagi produk makanan segera yang lain seperti Alif, Madam Sal. Aku rasa nama2 produk baru ni pun ada jugak yang nak kena mcm pengalaman aku ni….So, moral of story, hati2 bila bertanya, jgn ingat org yang kita tanya tu faham ape yang kita maksudkan….:)



1 comment:

  1. hahaha..k.long pun kalu teringat ko cerito ni meme berair mato dok suko soghe

    ReplyDelete